Ficova vláda nastavuje demotivačný daňový systém, vraví Ivan Švejna

23.10.2012 Bratislava

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vláda Roberta Fica robí zásadný problém v tom, že nastavuje demotivačný daňový systém.

Podľa Ivana Švejnu z opozičnej strany Most-Híd, vláda na jednej strane zvyšuje dane a na strane druhej ich platenie veľkým podnikom odpúšťa. "Niektoré firmy to môžu považovať za príliš vysoké výpalné od štátu," povedal dnes za svoj poslanecký klub v parlamente Švejna.

Podľa neho urobila prvá Ficova vláda chybu, keď trištvrte roka popierala, že finančná kríza sa dotkne Slovenska. Keby si totiž tento problém pripustila skôr, mohol byť deficit verejných financií v uplynulých rokoch nižší. Ďalším zásadným omylom, ktorý robí tento raz druhá Ficova vláda, je podľa Švejnu nastavenie demotivačného daňového systému.

Slovenské firmy podľa Švejnu navyše predpokladajú, že štát bude hľadať aj na budúci rok financie najmä zvyšovaním svojich príjmov. "Každému je úplne jasné, že predpoklad, že ďalšia konsolidácia bude na strane príjmov štátu, je reálny," povedal Švejna.

Ako dodal, noví investori budú určite zvažovať a porovnávať Slovensko s okolitými krajinami, kde bude daň z príjmu nižšia než v SR. Dôležité sú však podľa neho aj náklady na pracovnú silu, vymožiteľnosť práva a iné faktory.
 

Vyberte región